31.10.2019 г.

Велесова нощ – древният „украински Хелоуин”

В дохристиянската епоха по земите на днешна Украйна (както и навсякъде, където са почитани дохристиянските славянски богове) нощта на 31 октомври срещу 1 ноември се е отбелязвала като Велесова нощ, наречена така в чест на едно от „езическите” божества – бог Велес. Смятало се е, че през тази нощ душите на всички мъртъвци идват на Земята. Било е прието те да бъдат споменавани с добро, да им се запали свещ, за да намерят душите им пътя към дома, да им се остави на двора или на перваза на прозореца някаква храна и лакомства.

Кой е Велес?
Велес е един от висшите богове на славянския пантеон, който е задвижил света, сътворен преди това от Род и Сварог.




Велес е почитан като бог на изкуството, красотата, таланта, щастието и любовта. Той е покровителят на всички творчески хора, влъхви, гадатели и ясновидци, а също и на домашните животни, на всички живи същества по Земята. Смятало се е, че именно той отговаря за разцъфването на човешката душа.

Според древните вярвания именно Велес е научил хората да обработват земята, да отглеждат храната си, да се грижат за животните, да ги пасат и да получават от тях вълна и мляко.
Той е много почитан и като бог на изобилието. Древните го почитат наравно с главния бог Перун и спазват с огромна почит традициите на Велесовата нощ.

Нощта, в която гостите от отвъдното бродят сред хората, е наречена именно „Велесова”, защото това е единственият бог, способен да се намира едновременно и в двата свята – и в царството на живите, и в царството на мъртвите. А именно през нощта срещу 1 ноември тези два свята се сливат, защото Белобог предава властта си на Чернобог. Както се вижда от имената им,  тези  богове отговарят за двете противоположни сфери на живота: деня и нощта, лятото и зимата, живота и смъртта, доброто и злото. При това Чернобог е възприеман като символ не на злото и смъртта, а единствено на неизменните неща от цикъла на съществуването.



Като част от отбелязването на Велесовата нощ, наред с многото други обичаи и обряди, е било прието да се пали голям огън в най-високата точка на земите, които е имало семейството, да се прескача огъня, а също така да се ходи върху жарава – това символизира пречистването на тялото и духа от тъмните сили.



„Нощта на всички мъртви” се превръща в „нощ на вси светии” след приемането на християнството. Християнството не приветства общуването с гости от отвъдното и празници в тяхна чест, докато за „езичниците” смъртта не е нещо ужасно, а е посрещана спокойно като неразделна част от съществуването.

Автор Виктория Демидюк

Превод от украински

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар