19.01.2018 г.

На 19 януари Украйна празнува Богоявление (снимки, видео)

Наричат празника Хрешчення Господне или Водохрешча.



Смята се, че на Водохрешча цялата вода в природата придобива лековити свойства, стараят се непременно да се изкъпят рано сутринта. 



Във всички църкви се освещават огромни количества вода, която вярващите си наливат в шишета и по-големи съдове и си носят вкъщи. 

Тази вода се използва за различни "святи цели", най-вече по мъничко се пие от болните. 





Почти във всяко семейство се запасяват с такава светена вода, за да стигне до следващия януари - водата не променя качествата си независимо от условията на съхранение. 



Според древната традиция преди храмовото освещаване на водата се освещава водата във водоизточниците - реки, езера и т.н. Предишния ден се издълбава кръст в леда и също от лед традиционно се прави кръст, който се поставя до издълбания. 


В Централна и Северна Украйна почти задължително се налага дълбаене на дупки в леда, защото това винаги  е най-студеното време в годината /практически без изключение! дори например на 15-18 януари да е било сравнително топло, нощта срещу 19-ти времето изведнъж рязко застудява/ Дните около 19.01. народът си ги знае като "Хрешченски студове".


Интересно е, че в миналото от Рождество до Водохрешча жените не са ходели за вода, това са правели мъжете. Смятало се е, че през това време водата вече почти губи свойствата си, получени преди година, в нея започват да се появяват дяволи, които могат да се вкопчат в жената... и явно са разчитали или че мъжете могат героично да се справят с дяволите или че  просто дяволите не са си позволявали да се вкопчват в мъже.




След Водохрешча започва поредният "сватбен сезон", който продължава до Великия пост.





Няма коментари:

Публикуване на коментар