25.12.2017 г.

Как украинска народна песен се превърна в една от най-известните в цял свят коледни песни (видео)


Всяка година преди коледните и новогодишни празници вече почти 100 години целият свят започва да пее, свири и слуша украинския „Шчедрик”, който на Запад е известен като „Carol of the Bells”.


Украинският композитор Микола Леонтович посвещава на обработката на „Шчедрик” около 20 години от живота си. Текстът на известната украинска народна песен, посветена на посрещането на новата година, според историците отвежда още към езическите времена. Например, в първия куплет се пее „долетя лястовичка”, което е невъзможно през зимата, но може да се обясни с това, че в древността са празнували настъпването на новата година през пролетта, когато птиците се връщат от юг.

От 1901 до 1919 година Леонтович пренаписва обработката 5 пъти. Композиторът се стреми да постиге хармонично обединяване на народния многоглас и класическата полифония, където всеки отделен глас би звучал самостоятелно и изразително.



 Композицията на Леонтович е представена за пръв път пред публика преди 100 години – през 1916 година я изпълнява хорът на Киевския университет, където тогава работи маестрото. Песента е приета възторжено и постепенно Леонтович става все по-известен извън Украйна.
След 5 години „Шчедрик” за пръв път звучи в САЩ в изпълнение на хор „Олександр Кошиц” на концерт в „Карнеги хол”. Самият хор има интересна история: през 1919 г., година след като Украйна обявява независимост, е създадена Украинската републиканска капела (така се нарича първоначално хорът) с 80 участници. През същата година те заедно с диригента си О. Кошиц заминават на турне в Европа и Америка, но след като болшевиките завземат властта в Украйна, решават да не се връщат в родината си. За съжаление, Микола Леонтович е убит от агент на ЧК едва няколко месеца преди неговата обработка на украинския „Шчедрик” да прозвучи в Ню Йорк.



Авторът на английския текст на песента „Carol of the Bells” също е украинец – това е композиторът и аранжор Петро Вилговский. През 1936 г., когато работи в радио NBC, той създава няколко варианта на английския текст, като окончателно се спира на „Carol of the Bells”.
Твърде малко хора по света знаят, че автор на мелодията на тази световно известна песен е украинецът Микола Леонтович, тъй като името му почти никога не се посочва заедно с нотния текст. Но въпреки това всяка година неговата творба звучи отново и отново по цял свят в най-различни вариации – в изпълнение както на църковни, училищни, професионални и самодейни хорове, така и на рок групи, а също и във филмите „Сам вкъщи”, „Умирай трудно”, „Хари Потър” и др.



Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар