26.04.2019 г.

Природата в Чернобилската зона – подвластна на радиацията, защитена от човека


Животните без хората

Последиците от Чернобилската катастрофа за хората бяха смърт, болести и изселване на цели градове и села. Но тя имаше и непредвидени последици – възраждане на дивата природа в първоначалния й вид и съществуването й без намесата на човека. Този феномен, наблюдаван в единствената в света толкова голяма зона на техногенна катастрофа, все повече привлича вниманието и на украинските, и на чуждестранните учени. 



През годините, изминали от Чернобилската трагедия, дивата природа все по-активно превзема изоставените от хората райони – гори, полета, градове и села. Животните се чувстват единствени и пълноправни стопани както в естествената си среда, така и в изоставените къщи и блоковете в големите градове.

До април 1986 година днешната Чернобилска зона е един от районите на украинското Полесие с най-активна човешка дейност. Освен с атомната електроцентрала заедно с прилежащите промишлени обекти и инфраструктура в близост до градовете Чернобил и Припят, районът се характеризира с активна селскостопанска дейност – обработваеми земи, оградени с дренажни канали, активно изкуствено залесяване, многобройни вилни селища.


Днес дивата растителност е превзела всичко. Едновременно с това се формира една уникална за равнинното Полесие екосистема, характерна по-скоро за високопланински скалисти райони, която предизвиква силния интерес на биолозите  – хищните птици гнездят по терасите на блоковете в Припят както върху скали, рисове и глигани използват апартаментите на долните етажи, както биха използвали естествени пещери. Градският стадион се е превърнал в гъста млада гора, където живеят елени, сърни и лосове.



Изоставените селскостопански земи постепенно се превръщат в гори, а дренажните системи са превзети от бобрите. Те преграждат бившите канали с бентове и пресушените по-рано земи отново стават блатисти. Това, от своя страна, привлича блатните птици и други животни, които до преди 2-3 десетилетия са останали само в най-дивите кътчета на Полесието.  


Бобрите са си построили дом в самия канал, свързващ атомната централа с охладителното езеро – на по-малко от километър от новия „саркофаг” на взривилия се реактор. Нивото на радиацията във водата е убийствена за човека, но според специалистите почти не влияе на популацията на бобрите.

В самото охладително езеро с площ над 20 квадратни километра нивото на водата постепенно намалява, след като престава да работи помпената станция. Днес там има покрити с пясък райони, многобройни езерца и блата, в които живеят разнообразни видове риби, водни и блатни птици.
Радиацията в 30-километровата зона явно не пречи особено и на другите животински видове – вълци, лисици, рисове, елени, лосове, глигани, диви коне, които живеят необезпокоявани както в горите, така и в изоставените населени места.

След страшната авария на Чернобилската АЕЦ, довела до обезлюдяването на района, природата се е променила значително – според биолозите тя „се е върнала назад във времето” – екосистемата в района е придобила предишния си вид, характерен за ХVII-XVIII век.

На фото лов в „отчуждената зона”

Сергей Гашчак – заместник-директор на Международната радиационно-екологическа лаборатория, началник отдел „Радиационно-екологически проучвания” е един от специалистите, които активно изучават възстановяването на природата в Чернобилската зона. В продължение на много години той поставя „фото капани” и снима дивата природа в района на техногенната катастрофа.

Сергей Гашчак поставя "фото капан"

 Снимките на Сергей Гашчак стават известни в целия свят – благодарение на тях се появяват доказателства, че в пострадалата от радиацията природна среда се завръщат дори животински видове, внесени в украинската Червена книга.
  
Черен щъркел - внесен в Червената книга

Малък креслив орел - също вид от Червената книга

"Танц" на черни жерави

Мечките, изчезнали в този район преди повече от 100 години, днес се завръщат

Енотовидни кучета

Елен в схватка с вълци

Глиганите са едни от най-често срещаните животни
В Чернобилската зона живеят огромен брой лосове, елени, сърни, зубри







Конете на Пржевалски, докарани тук през 90-те години на миналия век, се чувстват прекрасно сред безлюдната природа
Във фото капана е попаднала и видра

Как изглеждат животните в сравнение с човека (фотомонтаж от два отделни кадъра от една и съща камера):









С цел изучаване и запазване на съществуващото разнообразие от животински и растителни видове, както и ограничаване и контролиране на човешката дейност в „отчуждената зона”, е създаден Чернобилския радиационно-екологически биосферен резерват, който започна да функционира през април 2017 г. Той обхваща две трети от 30-километровата зона около атомната централа, с изключение на най-замърсените земи в непосредствена близост до ЧАЕЦ – в радиус от 10 км. Но според изследователите дори и в тази 10-километрова зона, в условията на невероятен радиационен фон, природата има с какво да учуди посетителите и да заинтересува учените.



Източник: argumentua.comlviv1256.com


Няма коментари:

Публикуване на коментар